és elfelejtem;
mutasd meg, és megjegyzem;
engedd, hogy csináljam, és megértem!"
( Konfuciusz )
Irány Lyon ST- EXUPERY AF 5979 |
Éhesek voltunk és receptet kerestünk. Ráleltünk egy finom burgonyás tésztaalapra, amit kedvünk szerint díszítettünk friss alapanyagokkal. ( paradicsom, lilahagyma, szalámi, kukorica, sajt ) Így ez inkább pizza jelleget öltött. Nagyon finom lett.
Töki pompos recept
hozzávalók 6 főre
tésztához
- 50 dkg finomliszt
- 3 közepes burgonya
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- 1 kk. cukor
- só
- 2 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
elkészítés
- A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
- Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben.
- Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. Az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk.
- A tésztát jól kidolgozzuk.
- Kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük.
- Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszurkáljuk.
- Előmelegített (175 fokos/ gáz 7-es fokozat) sütőben elősütjük. (A teteje szilárd legyen.) Kb. 5 perc.
- Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel.
- Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát.
- A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
- Kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.)
Eredetileg szlovák étel. A pompos jelentése szakított tészta és Tökről származik, tehát innen az elnevezés.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése