2013. február 28., csütörtök

Az időTér és idő, tavaszi dimenziók. Egyszerűen ülj fel a vonatra és utazz! Nem kell drága távol keleti, egzotikus utazásokra gondolni. Elég csak elmenni Budapestre és néhány óra a forgatagban lesöpörheti a megszokott vidéki élet unalmát, vagy visszakapod az unalmasnak képzelt környezet nyugalmát. Mozdulj meg, tágítsd a tered és eltűnik problémáid fele! Visszatérve már máshogy látszik ugyanaz. Frissülj az évszaknak megfelelően, kövesd a mágneses erőtered! A tavaszi napfényt kösd a nyakadba, mint egy tarka sálat és kész.


A mai díszbejárat kovácsoltvas kapui 1897-ben készültek el.


Fövárosi   Szabó Ervin   Könyvtár


Rácsait, kapuit és kandelábereit a kovácsoltvas-művesség jeles
 magyar képviselője, Jungfer Gyula készítette.

2013. február 27., szerda

Beszélgetni


 Lehet jobb lenne bezárni magunkat egy gömbbe, ahol nem kell senkihez sem szólni?
Túl sokat, vagy túl keveset beszélgetünk? Hányadán állunk a köszönéssel?


Beszélgetni dolgokról, fárasztó időpocsékolásnak is tűnhet, de az ember alapvető igénye a beszéd. Már a reggeli köszönések a munkahelyen, utcán, iskolában, bevásárláskor, elősegítik a kommunikáció folyamatát. Kis bemelegítő gyakorlatok. Ki köszön, ki nem köszön, ki hogyan köszön, ki kinek köszön...De egy udvarias, kellemes köszönéstől jobban érezzük magunkat. Jól érezni magunkat pedig fontos egészségmegőrzési képesség. Kezdjük a napot egy kellemes jókedvű köszönéssel!

2013. február 26., kedd

Dolinában

Tarka sáfrány


Törékeny és könnyed, áttetszőnek látszik a korai napfényben. Nincs egyedül, sok kis apró törékenynek tűnő, ám mégis hajlékony apróság borítja a déli, füves lejtőt. Pompás színruháján élénken feltűnnek az ivarszervek: narancs-citromsárgák. A lila, csíkos köntös bámulatba ejtő stílusérzékről tanúskodik. Egy igazi nő...a gerincet, csípőt rongáló tűsarkak nélkül. Tartása magabiztos, jól ismeri magát. A természet mindannyiszor lenyűgöz, önszabályozó lenne nélkülünk. A kényes egyensúlyt nehéz megtalálni, de törekedni kell rá.Tavaszi hérics


Vadludak vándorlása,  Vándormadarak


Szánkódomb az alföldön ahol zorbozhatsz.


2013. február 25., hétfő

Ember

“Az emberi élet
 végtelen félreértések örök sorozatának körforgása.
E félreértések összege az a színes, bonyolult, félelmes
 és nagyszerű csoda, melynek gyűjtőneve az ember.”
 (Márai Sándor: Füves könyv – A félreértésről) forrás


Gurul a gondolat, mint a labda. Összeszedi a szemcséket, 
leveleket, belegurul a tócsába, saras lesz, lebeg a víz tetején.


Gondolatok, hamisak, igazak, szépek, kellemesek,
 gonoszak és még mindenfélék.


Szembesülés gondolatainkkal egy tett lett.


Mit tett, miért lett pont ez?


Csak.

2013. február 24., vasárnap

"Kékítőt old az ég vizében..."

József Attila: Mama című verséből


ajánlás
"Pihenni kiváltság, ti írjatok, fecsegjetek.
Istenek kíváncsiak e hercegi bálra.
Többet mondott beszédes csendetek,
mint némelyetek mézes, hízelgő szája.
Már nem tudom, mi fontos és mi súlyos.
Lehet, versenyünk bája a gőgös hiába.
Szokjunk hozzá a zsörtölődő újhoz!
Versekből áll lelkünk kálváriája."
Jónás Tamás


A tegnapi hónak mára nyoma sem maradt.
A szürkeségből elővillantak a napsugarak 
és a mezőn összegyűlt tócsában tükröződtek.


Eső a karneválon

 Nem kellett a tömegben tolongani.


Bogi naplója


Nizza felől jön a tavasz
Annyira vidám, színes és jókedvű a karneválra hívó bohóc figurája, hogy meghívtam az utcánkba és a közeli erdőbe, remélve hozzánk is elhozza a Côte d'Azur mediterrán, mimóza virágtól sárgálló, friss tengeri levegővel telt, mediterrán tavaszi hangulatát. Fantasztikus oldalakon értesülhetünk a különleges programokról, amelyek egész évben folyamatos kikapcsolódást biztosítanak az arra járóknak. Érdemes a gasztronómiai ajánlatokat is figyelembe venni.
Csirkemell sajtos zöldbabbal fedve
2013. február 23., szombat

Befőtt, séta Boconádon

Másokat is érdekel a befőtt, így bukkantam erre a távoli bloggra. Most nemcsak a hagyományos házi finomságokra: Gyuri-féle baracklekvár, csemegeuborka Zsuci receptje alapján, vagy édesanyám szilvabefőttjére gondolok. Barátnőmnél találkoztam egy nagyon kedves ajándékkal, "lélekbefőttel", amit karácsonyra kapott húgától. Annyira megtetszett, hogy azóta már a lányom is ajándékozott hasonlót. Egy befőttes üvegbe lelki táplálékokat lehet tenni, mindenki saját kreativitása alapján készítheti el.
Az összekötő kapocs pedig maga Faludy György, Villon fordítása volt. Szeretek így tekeregni a neten, mint régi városok girbe-görbe utcáin és séta közben felfedezni különös kis boltok illatát. Édességek ritka ízeit, kirakatok üvegén áttűnő kincsek szépségét, belső udvarok reggeli ébredésének titkait fürkészni. Gyermekkorom színhelyének falai mentén emlékezni gyökereimre.


Nevelési tanácsok:   Françoise Dolto


Könyv: A kamaszkor védelmében Avagy a homár drámája

"A serdülőkor olyan, mint egy második születés, ami fokozatosan megy végbe. Kilépünk abból a védőburokból, amit a család jelent. Amikor a homár levedli a páncélját, egy ideig nagyon érzékeny, míg ki nem növeszti az újat. Ebben az időszakban nagyon sérülékeny. Így van ez a kamaszokkal is. Az új páncél növesztése olyan sok könnyel és fájdalommal jár, mintha azt magunknak kellene a testünkből kipréselnünk. A serdülőkor - a homár drámája! Françoise Dolto a dráma szereplőinek - a serdülőnek és a közvetlen környezetének - kíván segíteni. Mindent sorra vesz, amivel kamaszkorunkban mindannyian szembesülünk. Françoise Dolto könyve érdekes és hasznos olvasmány mind a serdülők, mind a velük foglalkozó felnőttek számára"
 Hanc sacram superis grata piétat é Szeleczky
 Martinus. proprio. posuit fre domum.
 Dives huic pereum qvavis a diecta  supellex.
 Cryptaqve condendis ossibus apta suis
   anno 1770

Egyben üdvözlöm ezt a szent kötelessége Szeleczky
 Márton. saját. Ő frekventált a házat.  
Én már nem leszek ettől a gazdag qvavis vetette repertoárt. 
képző csontok illeszkedik az
  év 1770


Dolto A gyermek és az öröm című könyve azt a természetes tudást tárja a világ elé, és erősíti meg, amellyel képesek vagyunk megérteni egymást, még a pár hetes-hónapos csecsemőt is. Françoise Dolto (1908-1988) minden műve élmény és felfedezés: tudományos megalapozottsága mellett a szülők számára is könnyen érthető lélektani kalauz.

 Gosztonyi kastély


Régi képeslapok


Építtette 1760-ban: Szeleczky Márton


Boconád, 2008.02.10