2012. augusztus 31., péntek

"Mond el,

és elfelejtem;
mutasd meg, és megjegyzem;
engedd, hogy csináljam, és megértem!" 

Irány Lyon ST- EXUPERY AF 5979


Éhesek voltunk és receptet kerestünk. Ráleltünk egy finom burgonyás tésztaalapra, amit kedvünk szerint díszítettünk friss alapanyagokkal. ( paradicsom, lilahagyma, szalámi, kukorica, sajt )  Így ez inkább pizza jelleget öltött. Nagyon finom lett.
Töki pompos recept
 hozzávalók 6 főre
tésztához                                                             
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 közepes burgonya
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 kk. cukor
 a tetejére
  • 2 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma, zúzva

elkészítés
  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
  2. Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben.
  3. Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. Az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk. 
  4. A tésztát jól kidolgozzuk.
  5. Kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük.
  6. Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszurkáljuk.
  7. Előmelegített (175 fokos/ gáz 7-es fokozat) sütőben elősütjük. (A teteje szilárd legyen.) Kb. 5 perc.
  8. Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel.
  9. Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát.
  10. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  11. Kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.)
Eredetileg szlovák étel. A pompos jelentése szakított tészta és Tökről származik, tehát innen az elnevezés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése