2012. július 31., kedd

"Ép testben, ép lélek"

Mens sana in corpore sano.
Edzett testben edzett lélek.
   forrás
Ezüst: Ungvári Miklós cselgáncsozó (66 kg)

forrás
"A sport minden férfi és nő öröksége, hiánya semmivel sem pótolható"
 az újkori olimpiai eszme kitalálója.

Arany: Gyurta Dániel 200 m mellúszás, világcsúcs 2:07.28

forrás

Bronz: Cseh László 200m vegyesúszás

 forrás
Arany: Berki Krisztián lólengésben16.066

forrás
Arany: Szilágyi Áron kardvívó

 forrás
Bronz: Módos Péter  birkózás 55 kg
Bronz: Csernoviczki Éva judo (48 kg)

forrás

Fotók: Szabó Miklós, Ilyés Péter

 Indul a mindennapos testnevelés: "Én a saját magam bajnoka vagyok."

Szeretnél érettségi bizonyítványt?

Akkor jobb, ha megszereted a történelmet, mert anélkül nincs érettségi. Tegyük fel az első kérdést. 
Mire jó nekem a történelem?

Bolond ballagáson: Budai Attila tanár úr
  "A tökély titka a szorgalom, bűn az időfecsérlés."
Cselekedeteinkbe, döntéseinkbe beépülnek mindazok az ismeretek, tapasztalatok, amelyeket a múlt megismerése kapcsán szereztünk meg. „A történelem – az idők tanúja, az erény fénye, az emlékezet élete, az élet tanítómestere, a korok hírnöke – mi másnak a hangjával lenne rábízható a halhatatlanságra, ha nem az ékesszóláséval” – fogalmazta meg Cicero e kérdésben álláspontját.

Tanár-diák kézi
  Hérodotosz, akit a történetírás atyjának szoktak nevezni, a görög–perzsa háborúkról írt munkáját ezekkel a szavakkal kezdte:
„A halikarnasszoszi Hérodotosz a következőkben foglalja össze történeti kutatásai eredményeit, hogy az emberek között megesett dolgok az idők folyamán feledésbe ne merüljenek, s ne vesszen el nyomtalanul azoknak a nagy és csodálatra méltó cselekedeteknek az emléke, amelyet részben a hellének, részben a barbárok vittek véghez, sem az, hogy milyen okok késztették őket a háborúra egymás ellen.”

A csapat
  Befejezésül a holland történész, Johan Huizinga megállapítását idézzük fel a történelemmel kapcsolatban:
„Mindig a világ megértéséről van szó, valaminek a megtudásáról, ami tágabb magánál a tények ismereténél… A történelem maga és a történelmi tudat a kultúra szerves részeivé válnak.” forrás

Kooperatív tanulási módszerek

Kötélhúzás 5.c.
Gyermeknapon 6.b.

2012. július 30., hétfő

" Az érem választott engem "

fotók: MTI, Szabó Miklós
Az olimpiák történetének legnagyobb és legnehezebb aranyérme 92,5 százalékban ezüstből készült, aranytartalma 1,5 százalék, értéke pedig 706 dollár, nagyjából 160 ezer forint.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásainak megfelelően az ezüstérem összetétele ugyanaz, mint az aranyé, de bevonat nélkül, értéke pedig 260 dollár, körülbelül 60 ezer forint. A rézből - kis ón és cink ötvözetével - készült bronzmedál értéke az előzőekhez képest elenyésző, mindössze három dollár, hozzávetőlegesen 700 forint.
A londoni érmek súlya 375 és 400 gramm között van, 7 milliméter vastagok, átmérőjük pedig 8,5 centiméter. A medálok elülső felén - a hagyományoknak megfelelően - Niké, a győzelem ókori görög istennőjének arcképe látható, a hátlapon pedig Londont szimbolizáló ábra kapott helyet. forrás: http://sport.hir24.hu

Az olimpiai érmek


 Az ezüstérem pszichológiája

A döntőben vívott küzdelemben az ezüstérmes, vesztesként éli meg a csodálatos eredményét, öröme inkább bánat. A bronzéremért való küzdelemben a bronzérem megszerzése boldogságélményként jelentkezik, mert azt jelenti sikerült felkerülni a dobogóra. A nagyon rangos második hely, a legnehezebben feldolgozható helyezés. Valahogy csalódást hagy az emberben, ahelyett, hogy felszabadult boldogságot okozna.
 A csoda megtörtént és az érték a helyére kerül.


„Szeretném megköszönni az edzőmnek, Bíró Tamásnak, akivel az elmúlt fél évben gyakorlatilag együtt éltünk, azt a két évtizedes munkát, amelynek ez az olimpiai ezüstérem az eredménye. A családomnak, édesanyámnak, testvéreimnek is szeretném megköszönni, akik kijöttek ide szurkolni nekem, s elnézést, ha a nap végére csalódást okoztam, nem ezt akartam. Az előző meccsekről tudtuk, hogy az utolsó másfél percre el fog fáradni, de bevallom, nekem sem volt könnyű, én is elfáradtam. Hajtós Bertalan számára a mai napig fájó emlék az elvesztett olimpiai döntő, még most is könnyes szemmel mesél róla. Nekem is az egész életemre bennem lesz, hogy nem tudtam nyerni, pedig itt voltam a siker kapujában, de nem tudtam belépni Kovács Antal mellé” - nyilatkozta a sportoló a döntőt követően a távirati irodának.


"Neki 2008-ban kellett volna olimpiát nyernie, akkor volt a topon. Már nem egy fiatal versenyzőről van szó, sokat kell fogyasztania, s összeakadt egy fiatal csikóval, aki nagyon jó napot fogott ki. Nem vagyok elégedetlen, de Miklós igen. Az elmúlt két olimpián nem volt szerencséje, most igen, nagyon sok nagyágyú elhullott menet közben. Az elmúlt egy évben olyan lelkiállapotban volt a testvére és magánéleti okok miatt, hogy nagyon nehéz volt felrázni." - Bíró Tamás nyilatkozata.
Magyar dzsúdós legutóbb az 1992-es barcelonai olimpián szerepelt a fináléban, akkor Kovács Antal arany-, Hajtós Bertalan és Csák József ezüstérmes lett. forrás: http://mandiner.hu

Cegléd Vasútállomás


2012. július 29., vasárnap

Judo - Olimpia: Csernoviczki Éva - Ungvári Miklós

forrás: http://barikad.hu
ungvari_vegul_ezustot_nyert.jpg
Miki/Fotó: MTI/Kollányi Péter
Ádám /Fotó: Madár Balázs/
Nagyon izgatottan néztük végiga a 66 kg-os Ungvári Miklós  (Ungi) versenyeit. Sikerült a legjobb 8 közé kerülnie, túllépve ezzel saját eddigi teljesítményén. Harmadik Olimpiáján vesz részt, ahol a lelátón szurkol családja, testvérei: Ungvári Attila (Karvaly), Ungvári Zoltán (Tecu) és edzőtársai. Nagyon nagy motiváció számára csapattársának Csernoviczki Évának tegnap megszerzett bronzérme.

Miki és Tamás
A tatami széléről Bíró Tamás (Sensei) mesteredzője biztatja. Miki 1990-ben a CVSE Judo Szakosztályában ismerkedett meg ezzel a küzdő sporttal, amely a fizikai és szellemi erő leghatékonyabb kifejezési módja. Túl vagyunk egy újabb győztes küzdelmen, aminek eredményeként Miki bekerült a négyes döntőbe.Magyar idő szerint 16:10 perckor már tudjuk Miki döntős!

Miki a döntőben a 20 éves, grúz Lasa Savdatuasvilivel
 17:45-kor ezüstéremmel gazdagítja az éremtáblázatot!
 Szép küzdelem volt Miki!
 Gratulálunk Neked és edződnek, Tamásnak!
 Nagyon büszkék vagyunk Rád!

London, 2012. 07. 29.
Ádám/Fotó: Madár Balázs
Edzőtársai közül kiemelném Nagy Ádámot (Ádám bá) aki szintén Tamásnál sajátította el a judo fogásait. Judo edzői diplomáját 2009-ben szerezte meg a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán.

2012. július 28., szombat

2012. július 27., péntek

Az vagy, amit megeszel


cukkini  lekvár
cukkini élettani hatásai


Gondolkodásmód az étkezésről

evés

A Mutasd a tányérod! című műsor sokakban kelt reményt és szkepticizmust. Lássuk, McKeith-módszerét: egy nagy asztalra kiteszi azokat az ételeket és élelmiszereket, amiket a páciens egy hét alatt elfogyasztott. Iszonyatos mennyiségű cukor, zsír, fölös kalória kerül össze, ahogy a doktornő mondja "szemét". A túlsúlyos egyént is megrettenti a látvány, ezután hiába kínálnak neki süteményt, cukros étket, visszautasítja. A szembesítést állapotfelmérés követi, aztán jön a javaslat, milyen egészséges táplálékot kellene fogyasztani ahhoz, hogy megóvja egészségét és fogyjon is az illető. Persze a sok zöldség-gyümölcs nem mindenkinek nyeri el a tetszését...

Gillian McKeith: Az vagy, amit megeszel

A világszerte több millió példányban eladott könyv olyan étrendet és életmódot kínál, amelynek segítségével végre megváltoztathatjuk életünk minőségét. A szerző módszere meglepő eredményekre vezetett Nagy -Britannia legsúlyosabb étkezési problémáiban szenvedő betegei esetében. Dr. Gillian Mckeith-et 15 év klinikai gyakorlata ráébresztette arra, hogy rendszerint azok a legegészségesebbek, akik elég figyelmet fordítanak a testükre és megfelelő ételeket fogyasztanak. Ők stabilan tartják természetes, egészséges testsúlyukat, emellett több az energiájuk, jobb a szexuális életük, nyugodtabb az életszemléletük, gyorsabb a gondolkodásuk, s mindent összevetve, elégedettebbek embertársaiknál. Az egészséges étkezés a jó közérzet kulcsa. A csinos hölgy saját maga is példát helyez elénk, bizonyítva, hogy nem légből kapott az elgondolása. Igaz, hogy már számtalan módszerről állították, hogy tökéletes fogyást biztosít, de miért ne próbálhatnánk ki ezt is. Főként azoknak ajánlható a módszer, akik nehezen szánják rá magukat a drasztikus változtatásra, nem akarnak egyik napról a másikra áttérni a zöldségekre, akik tartanak a változástól…. Épp nekik való ez a fajta diéta. A lényeg ugyanis apróságokban rejlik. Nem kell egy csapásra egész nap koplalnunk és tornáznunk, de azt ne felejtsük el, hogy áldozatokra minden fogyókúrában szükség van. Természetesen a mozgást sem bliccelhetjük el, és nem ehetünk egész nap csokoládét, hamburgert. A legjobb azzal kezdeni, hogy komoly elszántsággal számba vesszük, mit is étkezünk, milyen élelmiszereket viszünk be a szervezetünkbe, mennyi kalóriát, mekkora mennyiséget. Aztán jó, ha átgondoljuk, hogy ezek valóban egészségese-e, szükségünk van-e rájuk? Nem csak pótcselekvésként fogyasztunk el egy jó nagy adag fölös cukrot és zsírt? Ne szépítsünk, legyünk kemények magunkhoz! Fontoljuk meg a mondást alaposan: azzá válsz, amit megeszel!


Egynapos tisztítókúra

Dr. Gillian McKeith rámutat arra is, hogy már azzal előrébb jut az ember az egészsége kérdésében, ha felmerül benne, hogy nem egészségesen táplálkozik. Kutatásai bebizonyították, hogy azok, akik több figyelmet fordítanak a testükre és a megfelelő ételek fogyasztására, egészségesebbek. A legtöbb túlsúlyos ember a következő problémákkal találja magát szembe: emésztési rendellenességek, fejfájás, ízületi fájdalmak, rossz szagú lehelet, allergiák, székrekedés, kiütések, depresszió, álmatlanság, szexuális érdektelenség, meddőség, impotencia, premenstruációs szindróma, petefészekciszta… Akik megszabadultak súlyfeleslegüktől, energikusabbak, nyugodtabbak, gyorsabb gondolkodásúak, elégedettebbek lettek, jobbá vált a szexuális életük. A jó közérzet tehát a táplakozásban is rejlik. A legtöbb fogyókúra tilalmakon alapszik. Hihető, hogy Gillian McKeith módszere teljesen különbözik az eddigiektől? Talán nem is, hiszen arra biztat, hogy száműzzük a gyötrő éhségérzetet örökre, együnk többet, ne kevesebbet!
A kúrát egy étel IQ-teszt kitöltésével kell kezdenünk, amelyből kiderül, hogy milyen hatással van ránk az étrendünk. A következő lépés egy rövid, egynapos méregtelenítő nap. Főleg azoknak van erre szükségük, akik városban laknak, irodában dolgoznak, dohányoznak, gyakran isznak alkoholt, nem sportolnak, ülőmunkát végeznek, kávét fogyasztanak, fehér cukrot használnak…Hét pohár víz, gyógytea és az élelmiszerek gyógyhatásának kiaknázása. A folyadékbevitelre is gondot kell fordítanunk, szinte minden diéta hangsúlyozza ezt. Gillian McKeith szerint napi hét pohár víz megfelelően kimossa a méreganyagokat a szervezetből, de emellett szükséges még egyéb innivalót is fogyasztani. Akik kipróbálták a tanácsait, pozitív változásokról számoltak be. Eleinte furcsállták az egzotikus ételeket, mint például a kumquat, a tengeri moszat, és a fekete bab. Jelentős hatást tapasztaltak a gyógyteák fogyasztásával, amelyektől hatékonyan csökkentek a stresszes tüneteik, például nagyon jónak bizonyult a kamilla, ginseng, citromfű és édesgyökér felhasználásával készített tea. Valamint a növények gyógyhatásának kihasználás is sikert aratott. Vegyük példának a zellert, ami vérnyomáscsökkentő, vagy a káposzta stresszoldó erejét, a mandula oldja a feszültséget, az avokádó megakadályozza a kimerültség kialakulását és nagyon jó vérszegénység megelőzésére is. Tehát nem mindegy, hogy mi kerül a tányérunkra! Nem mellékes tény az sem, hogy energiánk 20 százalékát fordítjuk az elfogyasztott táplálék feldolgozására. Kiválasztó szerveink a nap 24 órájában teljes hatásfokkal működnek. Ha időről időre pihenőt engedélyezünk nekik, sokat teszünk azért, hogy megőrizzük egészségüket. /forrás: http://www.csaladinet.hu/Harvey és Marilyn Diamond "Testkontroll" (eredeti címe "Fit for Life") könyve a 90-es években jelent meg Magyarországon. A fehérje szénhidrát szétválasztó diéta akkor forradalmian újnak számított. A testkontroll diéta a táplálkozási szakemberek körében nem aratott egyöntetű sikert, ami inkább újszerűségének, mintsem minőségének vagy tartalmának volt köszönhető. Mindazonáltal a testkontroll diéta a mai napig az egyik legsikeresebb diéták egyikének számít.
A testkontroll könyv lényege A testkontroll diéta lényege az élelmiszerek, ételek megfelelő kombinációjában, összeállításában van. Nincs szükség kalória számlálásra, vagy az adagok csökkentésére, hanem elegendő megtanulnunk, hogy kedvenc ételeinket milyen összeállításban érdemes fogyasztanunk ahhoz, hogy azok összhangban legyenek szervezetünk természetes emésztési folyamatával.

2012. július 26., csütörtök

Az órák"Három korszak, három történet, és három nő olvad össze egyetlen történetté AZ ÓRÁK időfolyamában. Mindegyik nő úgy kapcsolódik egymáshoz, akár a szemek a láncban, anélkül, hogy tudnának arról, hogy egyetlen nagyszerű irodalmi alkotás visszavonhatatlanul megváltoztatja az életüket. Először is ott van Virginia Woolf, aki a húszas években London külvárosában az elmebajjal küzd, mikor elkezdi írni első nagy regényét, a Mrs. Dallowayt. Több mint két évtizeddel később Laura Brown, a Los Angeles-i feleség és anya a második világháború végén a Mrs. Dallowayt olvassa, és a könyv akkora revelációt jelent számára, hogy elsöprő erejű változást fontolgat az életében. Aztán a mai New York Cityben ott van Clarissa Vaughan, Woolf Mrs. Dallowayének modern változata, és szerelmes Richard nevű barátjába, aki briliáns költő és AIDS-ben haldoklik. A három történet egybeszövődik, és végül összeáll a közös felismerés meglepő és transzcendens pillanatában."

forrás: http://www.filmkatalogus.hu

 
forrás: http://filmbuzi.hu

Olvastam a könyvet, láttam a filmet akkoriban ez érdekelt.
Az Orlandó is érdekes, mint könyv és film egyaránt.2012. július 25., szerda

Olimpia

1992 Barcelona


Az emlékezetes nyitó dal:


100. évforduló 1996 Atalanta 2000  Sydney


2004 Athén


2008 Peking2012 London

2012. július 24., kedd

Farinelli

A Farinelli című film részletesen bemutatja a XVIII. század első felét,
 sokféle irányba vezetheti el az érdeklődőt.
Történelem, zene,csillagászat...


 1705Film

Hogyan készült a filmbeli hang?2012. július 22., vasárnap

Boldog Névnapot!

Édesanyám Mária Magdolna
Magdolna névnap: július 22.
 A mi falunkban Boconádon a Szent Mária Magdolna plébánia Magdolnakor búcsút tart.