A legtöbb pattanást általában jobb békén hagyni.
A pattanás gyulladást jelent, és ha kinyomjuk, újabb fertőzést okozunk. A pattanás eltűnik, de a heg megmarad. Ennek a bőrbetegségnek több neve is van: akné, mitesszer, pattanás, komedó. Ezek mind bőrbetegségek és a faggyúmirigyek rendellenes működését jelentik. forrás
Az aknés bőr összefügg a sok magas glikémiás indexű (a vércukorszintet
fokozottan növelő) élelmiszert tartalazó étrenddel, valamint a nagy
mennyiségű tejtermék fogyasztásával. Bár a rendelkezésre álló adatok
alapján nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy az étrend váltja-e ki az
aknék megjelenését, annyi bizonyos, hogy az elfogyasztott élelmiszerek
befolyásolhatják vagy súlyosbíthatják a már kialakult pattanásos
állapotot.
Akné ellen benzoil-peroxid-tartalmú gyógyhatású készítményekkel is
küzdhetsz. Ezek hatásukat gyakorlatilag két hatóanyag segítségével
fejtik ki. A felszabaduló peroxid elpusztítja a pórusokban az aknét
okozó baktériumot, a benzoil pedig a pórusokat eltömítő faggyú
termelését gátolja a faggyúmirigyekben.
Almás süti |
Szakértők szerint az az optimális, ha a napi energiabevitel 55-58 százaléka - tehát az elfogyasztott ételeknek több mint fele -, szénhidrátból, mégpedig úgynevezett összetett szénhidrátból áll. A táplálékkal elfogyasztott szénhidrátok a szervezetben glükózzá (szőlőcukorrá) alakulnak, a glükóz pedig felszívódva megemeli a vércukorszintet.
A glükózzá alakulás sebességének mutatója a glükózfelszívódási vagy glikémiás index (GI érték). Minél lassabban alakul át egy szénhidrát glükózzá, annál lassabban szívódik fel, és annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet. A GI értékét 100-as pontrendszerben számoljuk, a lassan lebomló ételek indexe alacsony, kisebb, mint 50. Ilyen például a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér (40 pont), az alma (38), az aszalt sárgabarack (35), a lencse (30), a meggy (22), a 70 százaléknál nagyobb kakaótartalmú fekete csokoládé (20), és a legtöbb friss zöldség (paradicsom, padlizsán, fokhagyma, cukkini <15).
A gyorsan lebomló szénhidrátok indexe magas. A hasábburgonyáé például 95 pontos, a gyors rizsé 85, a görögdinnyéé 75, a kekszeké 70, a banáné pedig 60.
Minél magasabb az index, annál több problémát okozhat az élelmiszer, hiszen a vércukorszint hirtelen változása az évek során inzulinrezisztenciához és 2-es típusú cukorbetegséghez vezet. forrás
Pirosló hunyor |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése